Η κεραμίστρια Μαρία Παντελίδου Βασιλείου επιστρέφει «οίκαδε», δηλαδή στο σπίτι της στην Πάφο, για να εκθέσει δείγματα της δουλειάς της τα τελευταία 35 χρόνια, στον Πολυχώρο “Let Them Eat Cake”.

Οίκαδε. “Πλάθεις ζωήν στα σιέρκα σου,(σήμερα εις στο Κτήμα).. με αγάπην τζιαι την τέχνην σου… θκιάς τους μορφήν τζιαι σχήμαν».Οι στίχοι αυτοί που έγραψε ειδικά για την περίσταση ο Αντώνης Ττέκκης, ίσως είναι ο πιο καίριος και λιτός τρόπος για να περιγράψει κανείς τη δουλειά της Μαρίας Παντελίδου Βασιλείου, ανέφερε στην παρουσίαση που έκανε στην έκθεση της εικαστικού, η οποία εγκαινιάστηκε και θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, η φιλόλογος Ελίζα Χριστοφόρου.

Της Μαρίας, είπε  η κ. Χριστοφόρου, που με τα χέρια της, την αγάπη και την τέχνη της, πλάθει την ίδια την ζωή, δίδοντας της ανάσα από την ανάσα και πάθος από την υπομονή της. Εξάλλου, συνέχισε, ο πηλός υπήρξε η πρώτη ύλη για την ίδια αναζήτηση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Όπως ανέφερε η κ. Χριστοφόρου, η Μαρία Παντελίδου Βασιλείου μετά από 35 συναπτά χρόνια απουσίας επιστρέφει στον τόπο που τη γέννησε, στο χώρο που την έπλασε, θέλοντας να εκπληρώσει μια προσωπική της ανάγκη: να εκθέσει για πρώτη φορά δείγματα της δουλειάς της, όπως χαρακτηριστικά έγραψε σε ένα σημείωμα που της έστειλε «έσσω της» δηλαδή στην Πάφο, εκθέτοντας ταυτόχρονα και το «έσω» της, που αποτυπώνεται στα έργα της που γίνεται μέρος της ύλης της, που πλάθεται ταυτόχρονα με τον πηλό, τα οξείδια, και τα πυροχρώματα της.

​Τα έργα της Μαρίας Παντελίδου Βασιλείου, είπε η κ. Χριστοφόρου, προέρχονται από διάφορες περιόδους και συνθετικές δουλειές της. Δεν πρόκειται –όπως είπε- για μια αναδρομική έκθεση αλλά για μια έκθεση της ίδιας της Μαρίας μέσω των έργων της.

Είναι επίσης φανερό συνέχισε, “πως τα «πλάσματα» της Μαρίας παραπέμπουν σε αρχαϊκά πρότυπα, η αρχική έμπνευση μεταπλάθεται και μετουσιώνεται από τη δική της προσωπική γραφή και το ύψος.

Η Μαρία Παντελίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάφο, στις γειτονιές του κέντρου, στο Κτήμα. Στα 18 της χρόνια, έφυγε οριστικά από την Πάφο, αναζητώντας το όνειρο της. Ξέροντας από πολύ νωρίς τι ήθελε να κάνει στη ζωή της, ξεκίνησε το ταξίδι της από τη Θεσσαλονίκη όπου σπούδασε κεραμική. Και από εκεί ο δρόμος του πηλού, την οδήγησε στην Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία όπου συνέχισε, την εκπαίδευση της .

Παράλληλα σπούδασε ψυχολογία, όμως πάντα δηλώνει «Κεραμίστρια».

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η Μαρία Παντελίδου Βασιλείου παραδέχεται πως δεν ξέφυγε ποτέ σε τεχνικές, σε χρώματα, σε γυαλώματα, και σε φως από το τοπίο και τη φύση της Κύπρου και του ελληνικού χώρου. Μπορεί, είπε, οι θεωρητικές και οι πρακτικές της γνώσεις να διευρύνθηκαν ή μάλλον να ζυμώθηκαν στη δουλειά της, όμως το προζύμι της Κύπρου παρέμεινε ανεξίτηλο, στα έργα της, ανάμεσα στα οποία, οι Πλαγγόνες της, οι αρχαϊκές της κούκλες, τα καράβια της και τα περιστέρια της.

Η κ. Παντελίδου Βασιλείου ανέφερε πως  θεματολογία της εμπνέεται από την καθημερινή ζωή, από την φύση, την κυπριακή και την ελληνική μυθολογία. Ένα τέτοιο παράδειγμα, συνέχισε, είναι η συνθετική δουλειά της «Αρχαίων Παίγνια», που περιλαμβάνει Καράβια, γοργόνες, Πλαγγόνες και άλλα.

Πρόκειται, όπως εξήγησε, κυρίως για τρισδιάστατα έργα, μεγάλα αντικείμενα σε φυσικό μέγεθος που πλάθονται αποκλειστικά στο χέρι.
Πρόσθεσε επίσης πως χρησιμοποιεί δυνατούς πηλούς, στους οποίους προσθέτει οξείδια και πυρόχρωμα, ψήνοντας τα σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Η Μαρία Παντελίδου από το 1985 πραγματοποίησε πολλές ατομικές εκθέσεις, ενώ έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο, την Αθήνα, την Κρήτη, την Μυτιλήνη, τη Μάλτα, τη Σικελία και αλλού.

Έργα της έχουν πωληθεί και κοσμούν δημόσια και ιδιωτικά κτίρια τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

πηγή: ΚΥΠΕ